La nova era de les ‘fake news’: les ‘deep fakes’
Aquests darrers dies s’ha viralitzat a les xarxes socials un vídeo de Donald Trump adreçant-se als belgues explicant perquè els Estats Units s’han retirat de l’Acord de París. La font original, el partit socialista flamenc SP.A (Socialistische Partij Anders), i a Facebook ja s’ha reproduït més de 20.000 vegades. El vídeo està en anglès amb subtítols en flamenc i Trump hi diu “Com sabeu, he tingut les boles de retirar-nos de l’Acord Climàtic de París. Com tots sabem, el canvi climàtic és fals, com aquest vídeo”. Efectivament, és un muntatge realitzat per uns programes informàtics per modificar veu i vídeo cada cop més extesos
Sobre això, també podeu veure aquest vídeo: "Face2Face: Real-time Face Capture and Reenactment of RGB Videos (CVPR 2016 Oral)" on es veu un actor fent carotes i un vídeo de George W. Bush alterat en temps real:
https://hooktube.com/watch?v=ohmajJTcpNkBàsicament: si ja sabíem que una foto sola no la podem creure, i que un audio sol és prou manipulable, ara hem de saber que un vídeo (amb audio inclòs) d'alguna persona "famosa" o "poderosa" tampoc ens la podem creure de bones a primeres. Com sempre, cal fugir del clic ràpid, del RT ràpid, etc., i contrastar.